Person of Interest: Liselore Frowijn


data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Liselore Frowijn is een jonge Nederlandse modeontwerpster die al sinds haar studietijd enorm veel waardering en erkenning krijgt voor haar werkt. Ze studeerde in 2013 cum laude af aan Artez in Arnhem en heeft sindsdien vele successen geboekt, zo won ze voor haar afstudeercollectie de Frans Molenaar prijs. Ook eindigde ze bij de laatste tien finalisten op het Hyères International Festival de la Mode in 2014 waarvoor ze de Prix Chloé toegewezen kreeg.

Ondanks al deze indrukwekkende prestaties was ik tot voorkort nog niet erg bekend met haar werk. Ik kwam haar bij toeval tegen tijdens mijn onderzoek voor een toekomstig blog over stoffenfabrikant Vlisco.

Ik las en bewaarde een artikel omdat Vlisco erin genoemd werd als inspiratie voor een nieuwe collectie. Wat echter mijn aandacht greep was de ontwerpster en de collectie waar het artikel eigenlijk over ging. De collectie Afropolitan van Liselore Frowijn werd gepresenteerd tijdens de Amsterdam Fashion Week in juli 2016 en was een exotische totaalbeleving. Het was een en al bloemenpracht en een bonte verzameling prints. Voor deze collectie maakte de Frowijn gebruik van stoffen en materialen van Vlisco en liet zij zich inspireren door de tradities van de Zuidoost-Nigeriaanse Igbo-stam.

Eerder in haar carrière heeft ze tijdens een stage voor textielbedrijf Mantero Seto in Italië een collectie sjaals ontworpen, voor klanten waaronder Prada, Chanel, en Gucci. Deze sjaals zijn indrukwekkend mooi en geven haar stijl goed weer.

Mijn interesse werd echter vooral gewekt door haar nieuwe collectie voor de lente/zomer 2017 genaamd Sagoi. Deze collectie is afgelopen september gepresenteerd en het verhaal hierachter is de moeite waard om te delen, het is een mooi voorbeeld van hoe je omgeving en ervaringen je kunnen inspireren.

Liselore heeft een tijdje antikraak gewoond in een oud grachtenpand in Amsterdam. In dat huis bevonden zich oude delfts blauwe tegeltjes. Deze voorstellingen heeft ze uitvergroot en gebruikt om de stoffen voor haar collectie te beschilderen. In dezelfde tijdsperiode reisde ze in het kader van een uitwisselingsprogramma naar het Japanse eiland Kyushu.Hier deed ze onderzoek en volgde ze workshops met betrekking tot de culturele en economische uitwisselingen tussen Nederland en Japan, waaronder die van indigo en keramiek.

Een andere bron van inspiratie waren de traditionele Japanse Shunga, erotische houtdrukken en bloemen dessins uit het Mantero Seto archief.

Door al deze invloeden samen te voegen en tot iets tastbaars te maken in de vorm van een collectie geeft ze de twee werelden Nederland en Japan en tegelijk verleden en heden weer. Een indrukwekkende gelaagdheid met een schitterend en inspirerend resultaat.

Ik houd erg van de ambachtelijke benadering in haar werk en de twist die ze eraan weet te geven zodat er toch een heel fris nieuw beeld ontstaat.

Zelf typeert ze haar werk als grafisch maar féminin en speels. Haar werk is uitgesproken, in zowel de ontwerpen als de gebruikte materialen, maar toch blijft het altijd stijlvol en verfijnd.

Je mag lol in mode hebben; het is een heerlijk spel!

Ben je ook geïnspireerd en wil je meer over Liselore lezen, neem dan een kijkje op haar website: http://www.liselorefrowijn.com/


Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic