MacGuffin?

Een tijdje terug was ik met mijn dochter voor haar verjaardag een dagje in Antwerpen. Het hoofddoel was heel de dag rondlopen en onderweg hopelijk een paar schoenen te vinden als cadeau. Met een paar bekende adressen in het achterhoofd zijn we op pad gegaan. Verder gaat dit blog niet over elke winkel die we bezochten, of over de schoenen die uiteindelijk gevonden zijn, maar over 1 specifiek winkeltje, of beter gezegd, de vondst uit die winkel. Een van de adressen die op de lijst stonden om te bezoeken was tijdschriftenwinkel International Magazine Store in de Melkmarkt. Mijn dochter was hier eerder geweest en wilde graag terug. Toen we het winkeltje eenmaal gevonden hadden, snapte ik meteen waarom dit een tweede bezoek waard was. Ze hebben een enorm ruim assortiment waar het heerlijk snuffelen is en waar je aangenaam verrast wordt door de veelheid aan onderwerpen, en de veelheid aan tijdschriften per onderwerp. De sfeer in het winkeltje was erg rustig, er waren verder niet veel mensen dus we hebben onze tijd genomen.

Na een tijdje rondkijken viel mijn oog op een tijdschrift dat ik nog niet eerder had gezien; MacGuffin. Door de cover, een mat grijze foto met een rode glanzende M erop, maar ook door de titel die me direct nieuwsgierig maakte: ‘MacGuffin; The life of Things, No 3’. Wat is hier aan de hand, waar gaat dit over?

Dat is een prachtige en verrassende eerste kennismaking. Ik ben gek op goed vormgegeven magazines waar echt alles er toe doet, deze vind je niet veel. En precies daarom viel dit tijdschrift, ook na de cover, zo op in dit winkeltje vol tijdschriften.

Wat meteen opvalt zijn de prachtige foto's en de prettige afwisseling in foto, tekening en kleur. Een tijdschrift waarin met veel zorg is nagedacht over papiersoort, lettertype en vormgeving. Dit klinkt allemaal logisch voor een tijdschrift over design, maar toch zou je je verbazen over hoe moeilijk deze balans te vinden is.

Dit alles maakt het openen van dit tijdschrift meteen al een intrigerende ervaring.

Tegenwoordig is alles op internet te bekijken maar ik vind niets zo fijn als de geur van papier, drukinkt, het gevoel, het bladeren, de hele ervaring van het kijken en lezen is zo veel intenser: HEERLIJK

Nu hebben we het nog niets eens gehad over de inhoud. Maar behalve dat het tijdschrift er geweldig uitziet is het verhaal erachter ook bijzonder. Ik ben absoluut niet de eerste met die mening, want in 2016 won het de prijs voor het beste independent magazine van ‘The Stack Awards’.

MacGuffin magazine is een tweejaarlijks design & crafts tijdschrift met verhalen over het leven van doodgewone dingen. Deze uitgave is er een in een serie, maar daarover later meer. Allereerst heel even over de titel, die tenslotte mijn blik als eerste trok. ‘MacGuffin’. Wat is dat in hemelsnaam, is het een persoon, is het fictief? Hoe kom je erbij je tijdschrift zo te noemen?

Daar heb ik even wat onderzoek naar gedaan. De titel verwijst naar de films van Hitchcock waarin ‘een MacGuffin’ een onbetekenend object is dat de plot van een verhaal in gang zet maar verder geen rol speelt. De opzet is om met een serie tijdschriften The life of Things te vertellen.

Zo is bij nummer 1 de MacGuffin het bed. Het is een aanleiding om verhalen over het bed te vertellen, vanuit verschillende kanten bekeken.

Ieder nummer is gewijd aan een onderwerp en onderzoekt de relatie die we ontwikkelen met de ons omringende voorwerpen, wat op zich al een hekel toffe benadering is. De uitgave die ik in mijn handen had en uiteindelijk mee naar huis is gegaan is nr3 in de serie, 'The Rope'. Touw op zich is een erg interessant object. Iets waar hebben we allemaal meer mee te maken hebben dan we waarschijnlijk weten. Iets waar we niet zo bij stil staan. Maar absoluut een tijdschrift waard, want het is verrassend wat je er allemaal mee kunt doen, wat een geschiedenis zo'n product heeft, het geeft zoveel meer diepgang in alledaagsheid. De eerdere uitgaves in de serie gingen over The Bed en The Window. Deze heb ik nog niet kunnen lezen maar zijn hoogstwaarschijnlijk ook erg mooi.

Nog heel even over de makers van dit prachtwerk. Geen verrassing op dit vlak, het is gemaakt door Kirsten Algera, met ervaringen als kunsthistorica, spreker, consultant, freelance criticus, en documentairemaker voor de VPRO. En Ernst van der Hoeven, kunsthistoricus gespecialiseerd in architectuur, met een indrukwekkende en veelzijdige verzameling aan ervaringen in binnen en buitenland. Al met al twee mensen met veel kennis en unieke creatieve uitgangspunten.

Ze waren op zoek naar een alternatieve benadering van design: een die het object als uitgangspunt neemt voor een ontdekkingstocht van verhaal, lengte die het teweegbrengt door het gebruik. En met een heel team aan talentvolle mensen lijkt me dit behoorlijk gelukt.

Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren dit tijdschrift op te zoeken. Wil je meer weten over het tijdschrift of de makers ervan, lees dan vooral verder op de website: macguffin.nl


Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic